Vooral vorig jaar, in 2016, waren Heelys-schoenen weer een enorme rage. Wij van kenniscentra.nl hebben eens onderzocht of deze schoenen met wieltjes überhaupt wel veilig zijn!

Heelys

In de jaren 90 en 2000 waren Heelys al erg populair op veel Nederlandse basisscholen. Rond eind 2015 en begin 2016 maakten de schoenen een enorme comeback. De schoenen hebben aan de onderkant uitklapbare wieltjes en zijn dus als sneakers te gebruiken, maar ook als rolschoenen.

Erg handig dus! Heelys van 30 euro zijn erg populair maar helaas zijn ze meestal iets duurder. De vraag is echter of Heelys veilig zijn.

Veiligheid

Qua veiligheid zit het met de Heelys wel goed. Als je een beetje geoefend bent kun je je er prima mee verplaatsen en er zijn tot nu toe ook maar weinig ongelukken mee gebeurd. Dit komt ook doordat je altijd heel makkelijk kunt ‘switchen’ tussen rollen en gewoon lopen. Hierin verschillen Heelys heel erg van traditionele rolschaatsen en skates.

Ook leuk is dat er veel verschillende soorten rolschoenen zijn. Niet alleen van het merk Heelys, maar ook van goedkopere namaak-merken. Toch zijn de schoenen van Heelys veruit het meest betrouwbaar.

Leuk zijn ook de Heelys met LED-lichtjes ingebouwd. Deze geven een leuk effect als je in het donker over straat loopt of rolt.